Image

Yhtenä Suomen kauneimpana, vaarojen ja vesistöjen ympäröimänä kuntana on Sotkamon ja Vuokatin nähtävyydet luontokohteita. Tosin mukaan mahtuu kulttuuri ja historiasta kertovia kohteita.

Image

Makasiinimuseo

Sotkamon paikallista historiaa esittelevä makasiinimuseo sijaitsee entisissä kruununmakasiinin rakennuksissa keskustan tuntumassa. Museon varastona käytetään kruununmakasiinin vieressä sijaitsevaa pitäjänmakasiinia, joka on Kainuun ainoa alkuperäisessä asussaan säilynyt makasiinirakennus. Sotkamon makasiinimuseossa on noin 800 esinettä, ja se on avattu vuonna 1951.

Huom! Museo auki vain kesäisin

Osoite:
Sopalantie 1, 88600 Sotkamo
Lisätiedot: Sotkamo Seura Ry

Image

Aatos

Entinen nimismiehen talo, myöhemmin seurakunnan vanha pappila Aatos valmistui vuonna 1924. Tontin rakennuttaja, nimismies Ojantakanen myi talon seurakunnalle vuonna 1941. Sotkamon kunta osti Aatoksen vuonna 1988. Peruskorjauksen jälkeen vuodesta 1992 rakennus on ollut kansalaisopiston ja kulttuuritoimen käytössä.

Osoite:
Akkoniementie 16, 88600 Sotkamo

Image

Vuokatin näköalatasanne

Vuokatinvaaran päältä löydät kaksi näköalapaikkaa, joista avautuu alueemme sydämet Sotkamo ja Vuokatti. Ensimmäisen näköalapaikan löydät Vaarantien päätepisteessä heti p-paikoituksen vierestä. Isompi ja korkeampi virallinen näköalatorni koristaa Vuokatinvaaran päällä rinteiden 4 ja 5 -välissä. Yksityiskohtana tällä näköalatornilla on useat avioliittolukot, jotka ovat ikuisen liiton merkiksi lukittu näköalatornin kaiteisiin.

Osoite:
Vuokatintie 40, 88610 Vuokatti
Rinteelle nousevan tien päässä on pysäyköintialue.

Image

Historiallinen pienoismalli

Sotkamon kirkonkylän historiallinen pienoismalli vuodelta 1939. Malli kuvaa kirkonkylän aluetta Hirvenniemen kärjestä Kirkkosalmen siltaan ja sen mittakaava on 1:300. Malli on ajoitettu tarkemmin syyskuun 5. päiväksi, joka oli tuohon aikaan ”allakkaan merkitty karjamarkkinapäivä”.

Sotkamon kirkonkylän historiallinen pienoismalli vuodelta 1939 on nähtävissä Sotkamon keskustassa, K-Supermarketin yläkerrassa.

Osoite:
Kainuuntie 18, 88600 Sotkamo

Image

Havukka-ahon ajattelija

Sotkamon Hirvensaaressa sijaitsee taiteilija Nina Ternon veistos Havukka-ahon ajattelija, joka on omistettu sotkamolaisen kirjailijan Veikko Huovisen tuotannolle. Patsas on Vuokatista Sotkamoon tultaessa oikealla puolella hieman ennen keskustaa.

Image

Hiidenportti

Sotkamon saloseudun sydämessä sijaitsevan Hiidenportin alkuvoimainen rotkomaisema on vaikuttava näky. Kansallispuisto tarjoaa kohteita ja tarinoita myös kulttuurihistoriasta kiinnostuneelle. Jylhälle kalliorotkolle johtavan polun varrella voit kokea salaperäisen kuusikon, kauniisti karun kukkaniityn ja kaskiahon tunnelman.

Lisätietoja:
http://www.luontoon.fi/hiidenportti